NOVINKY


[19.04.2021]
■ Vydán update 4.2.01 pro DMP Renova 4 [Clear Sky].

[06.08.2020]
■ Vydána aktualizovaná verze DMP Renova 4.1 [Clear Sky].

[30.03.2020]
■ Sloučení DMP Altera 4.0 [Call of Pripyat] s poslední aktualizací a uveřejnění nových odkazů ke stažení.

3. září 2013

Downgrade z verze 1.0006 na 1.0005 a nižší

Krabicové verze Stínu Černobylu od CD Projektu (edice Topseller) mají napevno integrovaný patch 1.0006, což se od 2. září 2013 týká i všech Steam a GOG verzí. Patch 1.0006 však není oficiální aktualizací od GSC a kvůli tomu může během hraní docházet k mnoha nepříjemným problémům - namátkou například k propadávání upuštěných zbraní pod zem, ke špatné reakci postav, chybnému průběhu několika úkolů či celkové nestabilitě. Naštěstí je poměrně snadné vrátit se na původní verze, kde k výše zmíněným problémům nedocházelo.

Na rozdíly v balení původních verzí a novějších Topseller verzí se můžete podívat po kliknutí na odpovídající odkazy. Topseller edice oproti té původní neobsahovala herní mapu a příručku pro přežití.

Na původní krabicové verze se níže uvedené návody nevztahují.

__________________________________________________________________


Krabicová verze hry [CD Projekt, edice Topseller]
 
  1. Smažte archiv gamedata.dbd, nacházející se v hlavním adresáři s nainstalovanou hrou.    
  2. Smažte nebo přejmenujte stávající bin složku v hlavním herním adresáři, stáhněte si následující archiv [soubory z patche 1.0005], rozbalte jej ve WinRARu a výslednou složku poté nakopírujte místo dřívější bin složky.
Poznámka: V tomto případě se v hlavní nabídce stále bude zobrazovat číslo verze 1.0006. Návod na plnohodnotnou náhradu všech potřebných souborů naleznete níže.


__________________________________________________________________


Steamová verze hry [patch 1.0006 aktivní od 2.9.2013]

  1. Smažte archiv gamedata.dbd, nacházející se v hlavním adresáři s nainstalovanou hrou.    
  2. Vypněte automatické aktualizace Stínu Černobylu ve Steamu. (Přejděte na seznam nainstalovaných her, klikněte pravým myšítkem na Stín Černobylu a zvolte možnost "Vlastnosti" / "Properties". Klikněte na záložku "Aktualizace" / "Updates" a změňte výchozí nastavení v automatických aktualizacích na "Tuto hru aktualizovat pouze při jejím spuštění" / "Only update this game when I launch it").    
  3. Smažte nebo přejmenujte stávající bin složku v hlavním herním adresáři, stáhněte si následující archiv [soubory z patche 1.0005], rozbalte jej ve WinRARu a výslednou složku poté nakopírujte místo dřívější bin složky.
Poznámka: V tomto případě se v hlavní nabídce stále bude zobrazovat číslo verze 1.0006. Návod na plnohodnotnou náhradu všech potřebných souborů naleznete níže.
  

__________________________________________________________________


GOG verze hry [patch 1.0006 v základní instalaci]

  1. Klikněte na nabídku Start (nebo použijte klávesovou zkratku Win + R) a do pole zadejte příkaz "regedit" (bez uvozovek).
  2. Vyhledejte cestu [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\GSC Game World\STALKER-SHOC]. V případě 64-bitových Windows se cesta mění na [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\GSC Game World\STALKER-SHOC]. 
  3. Klikněte pravým tlačítkem myši na položku InstallLang, zvolte položku "Upravit" a hodnotu údaje změňte na "en" (bez uvozovek a malými písmeny).
  4. Následně klikněte pravým tlačítkem myši na položku InstallVers, zvolte položku "Upravit" a hodnotu údaje změňte na "1.004" (opět bez uvozovek).
  5. Stejně postupujte i u položky InstallSource, jejíž hodnotu údaje změňte na "stk-for-pack-noprot-efis" (stále bez uvozovek).
  6. Zavřete editor registru.
  7. Stáhněte si patch 1.0005 pro US digitální distribuci (odkaz zde) a nainstalujte jej. Veškerý instalovaný obsah se uloží do C:\Program Files\THQ. Pokud máte 64-bit verzi Windows, tak všechny soubory najdete v C:\Program Files (x86)\THQ. Ke konci instalace se možná zobrazí chybová hláška. Nemusíte se ničeho obávat – jde jen o chybu v přístupu k textovému souboru, což na samotnou hru nebo funkci aktualizace nemá sebemenší vliv.
  8. Překopírujte všechen obsah ze složky uvedené v předchozím bodě do hlavní složky s nainstalovanou hrou a povolte přepis. Nakonec už jen odmažte archiv gamedata.dbd.

__________________________________________________________________


Úplný downgrade včetně správného zobrazení verze hry v hlavní nabídce   

Návod platí pro Steam verzi (kroky 1-10) a pro krabicové verze (pouze kroky 3-10). Po úspěšném downgradu budete mít k dispozici základní neopatchovanou verzi hry (1.000).
 
  1. Otevřete Steam knihovnu, klikněte pravým myšítkem na Stín Černobylu a zvolte možnost "Vlastnosti" / "Properties".  
  2. Klikněte na záložku "Aktualizace" / "Updates" a změňte výchozí nastavení v automatických aktualizacích na "Tuto hru aktualizovat pouze při jejím spuštění" / "Only update this game when I launch it".
  3. Klikněte na nabídku Start (nebo použijte klávesovou zkratku Win + R) a do pole zadejte příkaz "regedit" (bez uvozovek).
  4. Vyhledejte cestu [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\GSC Game World\STALKER-SHOC]. V případě 64-bitových Windows se cesta mění na [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\GSC Game World\STALKER-SHOC]. 
  5. Dvakrát klikněte na položku InstallVers a hodnotu údaje změňte na "1.000" (opět bez uvozovek).
  6. Klikněte pravým myšítkem pod poslední řádek s údaji a následně klikněte na "Nový -> Řetězcová hodnota". 
  7. Nový záznam pojmenujte jako "InstallLang" (bez uvozovek) a potvrďte Enterem.
  8. Na tento nový záznam opět klikněte pravým myšítkem, klikněte na volbu "Změnit" a do pole "Údaj hodnoty" napište "en" (bez uvozovek).
  9. Stáhněte si patch 1.0005 pro adekvátní verzi Vaší hry (Steam verze / krabicová verze od CD Projektu) a nainstalujte jej. Veškerý instalovaný obsah se uloží do C:\Program Files\THQ. Pokud máte 64-bit verzi Windows, tak všechny soubory najdete v C:\Program Files (x86)\THQ. Ke konci instalace se možná zobrazí chybová hláška. Nemusíte se ničeho obávat - jde jen o chybu v přístupu k textovému souboru, což na samotnou hru nebo funkci aktualizace nemá sebemenší vliv.
  10. Překopírujte všechen obsah ze složky uvedené v předchozím bodě do hlavní složky s nainstalovanou hrou a povolte přepis. Nakonec už jen odmažte archiv gamedata.dbd.

__________________________________________________________________


8 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Pro downgrade GOG verze je třeba ještě v registru změnit Installsource z hodnoty "GOG" na "stk-for-pack-noprot-efis". Jinak se patch pro Steam verzi nenainstaluje.

Datastor řekl(a)...

Nazdar a moc děkuju za doplnění. Až budu mít na další zkoušení klid, rozhodně bych sepsal návod zvlášť právě i pro GOG verzi. S tou jsem minule při downgradu měl dost problémů.

Unknown řekl(a)...

Ahoj. GOG verze je skutečně ošemetná. Podle mne způsobuje některé problémy GOG Galaxy. Kdybys chtěl, klidně bych ten návod napsal já. Ovšem až mi skončí zkouškový. :P

Unknown řekl(a)...

ahoj, jak hledam tak hledam v registroch to nemozem najst...mam 64bit win 7..a verziu hry fakt netusim, ale rovno sa mi instaloval 1.0006 patch...je to nejaky warez zrejme

Unknown řekl(a)...

Pokud je to warez, tak s tím ti fakt nepomůžu (už proto, že nevím jak funguje). Mimochodem, pirátění starých her, které legálně seženeš i pod 50 korun, opravdu nechápu.

Datastor řekl(a)...

Je fakt, že warez verze se můžou od originálek lišit (myšleno ve smyslu struktury dat nebo instalační cesty a záznamů v registrech). Pak je potřeba řídit se postupem k základnímu downgradu (smazat archiv gamedata.dbd a stáhnout soubory z 1.0005 bin složky). Jinak taky víc poradit nedovedu.

Unknown řekl(a)...

Ďakujem skusim. Proč warez? Chcel som si to zasa zahrať s datastorovym modem čo najskôr než zháňať origo. Origo som mal no nemôžem ho nikde nájsť .

davidjaho_CZ řekl(a)...

Zdravím,
prvně mockrát děkuji za návod.
Chtěl bych však dodat poznámku pro všechny, kdo jako já mají SoC na placce ze SCORE 238. Tato verze ze SCORE totiž odpovídá americké verzi verzi 1.0006, nicméně platí na ni návod pro GOG verzi. Je naprosto totožný, jen se nemusí měnit InstallLang na "en", protože i po aplikaci češtiny přiloženým patchem zůstává v registru hodnota "en". Jinak po aplikování GOG návodu všechno šlape jak má.